Adevăratele funcții ale tastelor F1-F12 pe care utilizatorii de dispozitive nu le cunosc în totalitate

Atat tastatura laptopului cat si tastatura computerului contin sirul de taste F1 pana la F12, asa numitele Taste Functionale, care nu sunt folosite decat foarte rar. Unii utilizatori le folosesc pentru Bootare, altii sa intre in Bios.

In realitate, utilizarea lor este mult mai vasta si tastele sunt mult mai utile decat ar crede utilizatorii! Aceste butoane, 12 la numar, au diferite intrebuintari, fiind asezate mai ales pe partea superioara a tastaturii.

Chiar daca tastele nu au un manual de utilizare concret prezentat in momentul achizitionarii tastaturii sau a laptopului, ar trebui stiute cateva functii de baza ale acestora.

F1 sau tasta Help este utilizata pentru a ajuta utilizatorii sa gaseasca raspunsuri si rezolvari. In general, aceasta tasta deschide centrul de suport Windows.

Despre tasta F2 se poate spune ca redenumeste programele si folderele seletate de pe Desktop sau ajuta la accesarea setarilor de tip CMOS. Combinatia Alt, Ctrl si F2 apasate in acelasi timp deschide un nou document word.

Pe de alta parte, F3 este tasta utilizata pentru o cautare avansata in anumite programe din Windows iar, in Word, cand se apasa aceasta tasta in combinatie cu Shift, se schimba textul selectat scris cu litere mari, in text cu litere mici.

Tasta F4 ajuta la deschiderea unei ferestre de cautare sau la inchiderea unui program ce ruleaza pe desktop, impreuna cu tasta Alt. F5 este una din cele mai cunoscute taste, care da un referesh paginilor si este cunoscuta pentru internautii pasionati de navigare pe internet.

Cu F6 se poate scadea volumul speakerelor sau se poate muta cursorul mouse-ului spre adress bar, cu F7 se pot verifica documentele word de greseli iar tasta F8 este folosita pentru a ajuta utilizatorii sa intre in meniul Start sau Safe Mode.

Mai mult decat atat, tasta F9 are rolul de a trimite un e-mail in Outlook, tasta F10 activeaza menu bar-ul unei aplicatii deschise iar tasta F 11 activeaza modul full screen in unele navigatoarele de internet iar ultima, dar nu cea din urma, F12 este tasta ce salveaza fisiere Word sau le printeaza daca este apasata impreuna cu Shift si Ctrl.

Lasă un răspuns